Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 22:11 - Образуванието/образованието на България
Автор: neudobnataistina Категория: Други   
Прочетен: 787 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ежедневно се срещаме със стотици хора, придобили различна квалификация. Всеки месец се конкурираме с десетки личности, които притежават умения сходни на нашите. Но въпреки това е трудно да срещнем хора, на чиито умения можем да се доверим. Това твърдение е в пълна сила  за много области в България. Все пак, замислете се! Случвало ли се е да бъдете потърпевш на грешка с документи? Случвало ли се е да виждате лекарска грешка? Различавали ли сте незнанието на професионалист? Ако сте отговорили с „не” на трите въпроса, то вие сте един от малкото късметлии в България. Безгрешни хора няма, но редно ли е университетите да изграждат невежи професионалисти. Трябва да се замислим дали е редно това да продължава.

За всеки, който не е срещал скоро студенти можем да изведем основните характеристики, които ги отличават от останалите хора по улиците. Можем да ги разделим основно на 2 вида. Първият вид е сравнително изчезващ – студенти с желание за придобиване на знания. Срещат се най-често в университета през целия семестър.

Тази статия е по-скоро за втория вид студенти – нощните птици. Тези студенти най-често се срещат вечер. Обитават горещия климат на дискотеките в Студентски град. През деня се виждат най-често 2 седмици в семестъра – първата и последната. Разбира се, има изключения на това правило – когато трябва  задължително да присъстват на тест или изпитване. Това е активният им период. Най-често биват ощетени по време на изпитите от няколко основни причини – не са успели да препишат, не са видели снимани варианти на теста или „ужасните професори” са ги ощетили (макар и да не са имали нищо вярно на своя лист). Този тип студенти живеят благодарение на тяхното самочувствие. Сами срещу света трябва да се защитава от нападките на студентите, които учат редовно.

 image

image

Наистина тъжно. Горките ощетени студенти. Бъдещите професионалисти, които не знаят какви изпити посещават, не знаят какво се изучава по съответните дисциплини и не са загубили времето си над учебниците. Жалко, че получават същите оценки като студентите, които учат. Тъжно, но факт – заемат местата им в по-желаните специалности. И все пак са горди, че не учат и все още не са разбрали, че след време дипломите им няма да имат цена, ще бъдат просто парче хартия. За някои студенти дипломите ще бъдат 4 години посещаване на лекции, упражнения и безсънни нощи (защото са учили за поредния тест), а за други ще бъдат куп незабравими и позабравени алкохолни вечери.

 

И като епилог бих желала да кажа:

Уважаеми специалисти в Човешки ресурси и собственици на успешен бизнес, не наемайте служители преди да проверите техните познания. По този начин ще можете да си спестите загубите от назначение на служители, които нямат основни познания.

Уважаеми студенти, не се превръщайте в образУвание на България. Винаги помнете, че всеки може да има самочувствие, но не всеки може да бъде професионалист.

 image





Гласувай:
6



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: neudobnataistina
Категория: Други
Прочетен: 11150
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031